fbpx Skip to main content

Zašto se loše stvari dešavaju dobrim ljudima?

Ima jedna mudra taoistička priča o starcu koji je mnogo godina obrađivao svoju zemlju, međutim jedne godine mu pobjegne konj. Nakon što su čuli vijest, susjedi su došli da ga posjete. “Kakva nesreća”, govorili su suosjećajno.

“Možda”, rekao je starac. Sljedeće jutro konj se vratio, dovodeći sa sobom još tri divlja konja. “Kako divno”, govorili su susjedi.

“Možda”, rekao je starac. Narednog jutra njegov sin je pokušao da jaše jednog od tih divljih konja. Konj ga je zbacio i on je slomio nogu. Susjedi su opet došli da ga utješe suosjećajnim riječima govoreći kako je to loše. “Možda”, odgovorio im je starac. Nakon toga su došli vojni činovnici u selo da regrutuju mladiće za vojsku, međutim vidjevši da je njegovom sinu noga slomljena, njega su zaobišli. Susjedi su opet došli da čestitaju starcu govoreći kako je imao veliku sreću. “Možda”, odgovorio je starac.

Poenta ove priče je jasna – mi zapravo ne možemo znati šta je dobro, a šta je loše za nas. Nemamo tu širu sliku, to sveobuhvatno znanje o uzrocima i posljedicama događaja u našem životu, i kada označimo nešto kao ‘loše’ zatvorimo se za mudrost i blagoslove koji bi mogli proizaći iz neke naočigled ‘loše’ situacije. Neke od najbolnijih stvari u mom životu koje su mi se desile su bile ‘crna milost’. Crna zato što je boljelo, milost zato što ta ‘operacija’ bila neophodna za moje iscjeljenje. Ovim ne poričem pravo na suze, jer i suze su kao milost – isplačemo bol i često poslije njih ostane samo mir.

Takođe putem Rada Byron Katie možete preispitati sve te neke bolne i stresne situacije tj. uvjerenja koja ste vezali za njih i osloboditi se svoje ‘teške prošlosti’. Ja sam putem Rada prerađivala neke stvari koje su mi se desile još u djetinjstvu i sada te događaje gledam drugačijim očima – imam novo djetinjstvo! Radila sam sa klijentima koji su izgubili bliske ljude u svom životu i koji su mi rekli da ih je ta smrt zapravo pogurala da traže neke dublje odgovore u životu, da je ta smrt otvorila vrata većoj ljubavi i slobodi. A Byron Katie često pita – ako bi to bio jedini način da nađete Boga – da li biste prihvatili taj svoj put?

Ljudska, konvencionalna mudrost je često površna – dobro je imati posao, loše je izgubiti posao, dobro se vjenčati, loše se razvesti, dobro je dobiti dijete, loše je izgubiti dijete, dobro je imati veliku platu, loše je imati malu platu, dobro je voziti bijesna kola, loše je biti bez kola itd. itd. Svaku ovu konvencionalnu mudrost možete preispitati sa 4 pitanja Rada:

Da li je to istina?

Mogu li apsolutno znati da je to istina?

Kako se osjećam kada u to vjerujem?

Ko bih bila bez te misli?

I onda to preokrenite i nađite primjere kako bi i preokrenute misli mogle biti istinite, nađite tu mudrost u sebi, otvorite svoj um za više slobode. (Npr. loše je imati posao, dobro je izgubiti posao. itd.) Ako vam treba neko iskusan da vas vodi u toku tog procesa  – tu sam. 😉 Srećno!

S ljubavlju,

Gordana

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *