fbpx Skip to main content

Šta je to ‘praktični preokret’?

IMG_20160525_104208
U Radu Byron Katie kada preispitujemo svoje misli jedan dio preispitivanja su tzv. preokreti. Svrha tih preokreta je da otvore naš um za širu realnost jer kada vjerujemo u samo jednu malecku misao naš um je zatvoren i krut. Neke misli imaju više preokreta, a neke samo jedan. Obično se misao preokreće u tri smjera  – prema sebi, prema drugome i u suprotnost.

Npr. takva misao može biti – On treba da me poštuje.

Preokret u suprotnostOn ne treba da me poštuje.

Preokret prema drugomeJa treba da poštujem njega.

Preokret prema sebiJa treba da poštujem sebe. 

Zatim pronađemo bar tri iskrena primjera kako su i ove preokrenute misli istinite.

U ovom slučaju ja pronađem da ne poštujem sebe kada vjerujem da nečije ponašanje prema meni ima veze sa tim ko sam ja, tj. da na neki način ja to zaslužujem. Pronađem takođe da ono ko je on je njegov nivo svijesti koji nema veze sa mnom osim ako ja ne vjerujem da ima. Pronađem da sebe ne poštujem svaki put kad premotavam film u glavi (znate onaj film – on je meni rekao to i to) i tako sebe povređujem. Pronađem da me boli više to što ja ne poštujem sebe, i to što se dešava u mojoj glavi nego što on kaže ili uradi. Dakle istina je ‘ja treba da poštujem sebe’ više nego ‘on treba da me poštuje’.

Pronađem takođe da ružno pričam o njemu svojim kolegama i kolegicama koji su voljni da me slušaju i da se slože sa mnom (ego voli slaganje). Pronađem da ga osuđujem, da osjećam ljutnju prema njemu iako je možda ne iskazujem, pronađem da ga smatram nižim od sebe u poretku bića, i na kraju krajeva, da ga ne poštujem. Pronađem da me sve to zapravo boli, sva ta negativna aktivnost usmjerena ka njemu. Dakle preokret ‘ja treba da poštujem njega‘, zato što ja to zaslužujem, je istinitiji nego ‘on treba da me poštuje’.

‘On ne treba da me poštuje’, zato što ni ja ne poštujem njega, zato što je on trenutno na tom stepenu razvoja. Možda me čak i poštuje iako galami na mene (otkud znam?!) i kakav god da je slučaj kako bih to znala – osim onoga što zamišljam u svojoj glavi – a to je opet moje.

U ovom slučaju praktični preokret je ono što možemo da živimo i praktično primijenimo. Npr. šta to znači poštovati nekoga, kako se ponašam prema njemu ili njoj?

To za mene znači dati toj osobi prostora da bude ono što jeste, ne pokušavati je kontrolisati, manipulisati. To znači smatrati osobu ravnom sebi, uvažavati njen razvoj i trenutno stanje, biti prisutan potpuno sa tom osobom. Kada se tako ponašam – u miru sam – i to je onda za mene, ali i za druge jer unosim harmoniju tamo gdje je bio konflikt.

Nakon što odradimo radni list, praktični preokret nam pokaže šta da radimo i kakvi da budemo prema drugoj osobi i prema sebi.

Ja sam nedavno imala sličnu situaciju i misao ‘ona treba iskreno da popriča sa mnom’ nije izlazila iz moje glave. Zatim sam taj lijek primijenila na sebe i popričala sa sobom iskreno, a onda i sa njom i tako se ta situacija mirno riješila, a mogla je da se razvije u prećutni konflikt, dramu i sl. što se dešava kada ljudi ne pričaju jedni sa drugima, nego nose zamišljene priče u svojim glavama.

Tako su ovi praktični preokreti smjernice za vašu sreću, zdravlje i mir. Možete li primijeniti svoj vlastiti savjet na sebe?

Uz ljubav,

Gordana