fbpx Skip to main content

Nemam čemu da se nadam – i to je dobra stvar!

Znate već da sam i ove godine bila u Školi za Rad, malo sam pisala o tome i ovdje ću da podijelim sa vama jednu rečenicu Byron Katie koja je na mene ostavile najveći utisak.

‘I have nothing to look forward to’ (U prevodu – nemam čemu da se radujem – ovo ‘look forward to’ se u engleskom isključivo odnosi na radovanje u vezi budućnosti). Kada sam prvi put ovo čula to me je iznenadilo i začudilo. Kako to da ona nema čemu da se raduje, dok ja razmišljam o večeri, o tome kako ću ponovo vidjeti svog muža nakon te devetodnevne Škole, kako ću se tuširati i sl.

Nakon nekog vremena, ta rečenica je počela da ima sve više i više smisla. Nemam čemu da se radujem i to je dobra stvar. Shvatila sam da svaki put kada se nečemu nadamo ili kada nešto iščekujemo, ta nada je zapravo bijeg od ovoga što jeste; ta nada govori da ovo sad nije dovoljno dobro i da ja iščekujem tu neku bolju budućnost. I prije sam govorila da nada nije pozitivna stvar, da je to zapravo pritajeni očaj i znak da nismo još uvijek otkrili ispunjenost ovoga trenutka, ove jedine realnosti koja postoji, tj. nismo razotkrli svoju radost koja jedino može postojati ovdje i sada.

Živjeti bez nade i iščekivanja budućnosti zahtjeva jedno radikalno presijecanje svih ovisnosti, a prije svega ovisnosti o razmišljanju kao korijenu svih ovisnosti. U Radu Byron Katie sasvim prirodno nestaju misli koje me razvlače ovdje i tamo, i tu sam prisutna. Preispitate svoje misli, unesete malo svjetla u svoj um i nakon toga promjena se dešava sama od sebe. Ne morate da se trudite da budete bolja ili smirenija osoba – to je jednostavno posljedica vašeg sada novog razumijevanja svog vlastitog uma. To je kao da se vaš unutrašnji prostor raščisti od raznih misli u koje ste nekad vjerovali i vi otkrivate prisustvo u sebi, otvoreni prostor koji sve obuhvata, sve prima bez konflikta. Otkrivate svoju ljubaznu, neustrašivu priroda koja zna šta treba da radi u svakom momentu bez planiranja, pretvaranja ili ‘žrtvovanja’. Vi ste potpuno vi, nema podjeljenosti unutar vas, nema podijeljenosti izvan vas. Postojite harmonično sa svime što jeste u nepodijeljenoj stvarnosti.

Ono što nas već sad sprečava da živimo ovako spontano i tečno su naši mnogobrojni strahovi, a prvenstveno strah od nepoznatog (ali i sve što nas plaši, takođe nas i privlači – dok nas ne prosvijetli!). Ego će radije da živi u poznatome zatvoru tj. poznatim pričama nego da iskorakne u prazan prostor jer zatvor ga ipak drži, tu su poznati zidovi, a u praznom prostoru  (prisutnosti) ego nestaje (ops!) – jer nestaje podjeljenost, nestaje to ‘ja’ koje je kao komentator života, a ostane samo svijest čiste akcije ujedinjenih misli, riječi, djela.

I nema greške. Sve se dešava na vrijeme, sve ide svojim tokom. Ako vam dođe da radite Rad – odlično, ako vas život odvuče u neki drugi smijer – odlično! U svakom slučaju, život je uvijek i učitelj i učenik. Bog koji uči Boga – u Bogu. Sve je Bog i Bog je dobar kako kaže Byron Katie.  Naposljetku kroz Rad otkrijemo da je i ‘bog’ kao koncept projekcija tj. tvorevina našeg uma. Uvidimo da je i to još jedna neprovjerena priča koja nam je bila potrebna neko vrijeme dok nismo spoznali ko smo zapravo. Na kraju se vratimo Sebi i otkrijemo, začudo i na iznenađenje, nježnu i u sve zaljubljenu ljubaznu stvarnost – raj o kome se priča u svim religijama – koji ovdje sada i u nama!

S ljubavlju,

G. I.

Mala praktična vježba – npr. nađete se u nekoj situaciji koju doživljavate kao stresnu, umjesto da odmah zaključite ‘ja sam ljuta, povrijeđena, bijesna i sl. – koja god da je emocija u pitanju – osjetite tu emociju u tijelu i zapitajte se, ‘Šta je to? Mogu li apsolutno znati šta je to? Samo to osjetite, bez riječi, priča, ideja šta se dešava u vašem tijelu. Dobro došli u nepoznato!:)

 

5 thoughts to “Nemam čemu da se nadam – i to je dobra stvar!”

 1. Pozdrav,veoma mi se svidja vas blog i ono sto pisete. Imam jedno pitanje,naime da li ima negdje Ketinih videa titlovanih na srpski ? Ne znam bas dobro engleski ,a voljela bi poslusati kako ona radi Rad sa ljudima. Imate li vi mozda u planu prevoditi njene videe?

  1. Draga Nataša,

   Drago mi je da vam se sviđa blog! 🙂 Od Kejtinih videa jedino znam da je preveden ovaj:

   https://www.youtube.com/watch?v=43Kpo6kmaFA

   Za sada samo prevodim sadržaj na Facebook stranici – Rad Byron Katie, i nisam planirala prevoditi video snimke jer sa takvom vrstom prevoda nemam puno iskustva.

   Mislim da ću ponuditi opciju da radim sa ljudima besplatno uz to da se snimimo tako da bude dostupno na mom YouTube kanalu i da služi drugim ljudima, jer sve su to iste stresne misli koje imamo, pa ako vas tako nešto bude zanimalo možemo se čuti.

   Topli pozdrav,
   Gordana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *