fbpx Skip to main content

Karma u vašem životu

Karma je pojam koji je većini ljudi poznat kao univerzalni duhovni zakon po kojem svako dobije ono što zaslužuje. Tako ako su vam djela i misli dobre, dobićete to isto natrag i obrnuto, ako radite loše stvari, to će vam se kad tad vratiti. U Bibliji se ovo takođe spominje u rečenici koja kaže – kako siješ, tako žanješ.

Za mene je karma puno jednostavniji pojam koji nema veze sa nekom budućom posljedicom i to jeste univerzalni životni zakon.

Na primjer, kada nekog mrzimo ta druga osoba to ne mora da zna, ali mi ćemo to svakako znati i to će nas nagrizati iznutra. Patimo usljed svojih vlastitih misli o toj osobi. Kada smo pakosni, podli, kada nešto loše uradimo drugima, to ne mora da znači da će druga osoba biti pogođena time (ako je svjesna – neće!), ali mi zasigurno hoćemo. To će se dešavati u našoj svijesti, tj. mi ćemo toga biti svjesni i tako to postaje naš život. I tada nema potrebe da me kazni neko božansko biće izvan mene u budućnosti, kažnjena sam u tom trenutku dok se to dešava – moj vlastiti um je kazna.

Isto tako, kada nekog volimo, kada radosno dajemo, kada nekog zagrlimo, kada želimo drugima dobro, gdje osjećamo ove stvari? Gdje osjećamo ljubav, radost davanja, iskrenu nesebičnu dobrotu? U sebi naravno – mi smo izvor toga.

Jasno je da nas naš vlastiti um ‘kažnjava’ ili ‘nagrađuje’ u svakom trenutku našeg života i to je taj univerzalni zakon od koga niko ne može pobjeći. Svako apsolutno dobije ono što zaslužuje – bez izuzetka,  spavajte mirno bar što se toga tiče. Pakao i raj nisu neka nagrada i kazna poslje smrti – nego sad ovdje na zemlji –  i moj um je taj koji stvara i jedno i drugo. A sa umom se može raditi, um se može rasvijetliti i razjasniti. ‘Zlo’ naprosto nije svjesno jer da je svjesno ne bi bilo to što jeste. Radimo te neke ‘loše’ stvari iz svog osjećaja bola, povrijeđenosti, straha, nedostatka i sl. i ne bismo to radili da nam je um jasan.

A kako do jasnog uma? Naravno, uvijek preporučim Rad Byron Katie – to je kao autoput do mira i neustrašivog života sa više integriteta. Ako želite da oprobate Rad sa nekim ko je iskusan i ko će vam pokazati put – tu sam za vas.

S ljubavlju,

Gordana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *