fbpx Skip to main content

Na vrhu blještavog hotela

Zamislite, nalazite se na vrhu blještavog hotela, vaš privatni batler vam donosi doručak u krevet. Ispred vas je ogromni prozor kroz koji imate pogled na cijeli grad. Zamislite da ste tu u toj skupoj sobi, sa privatnim batlerom, sa veličanstvenim pogledom na grad iz vaših snova – kako se osjećate?

Dobro, lijepo ste doručkovali, imate divan pogled kroz prozor, ormar vam je pun predivne odjeće, puno novca u banci i sjedite sada na stolici i gledajte kroz taj prozor neko vrijeme, pet, deset minuta.

Ubrzo će vam i sjedenje i pogled dosaditi. Ego će početi tražiti nešto novo, uhvatiće se novog cilja, novog sna, i sve tako dok se ne razotkrije ta nesvjesna potraga za sobom jer ono što tražite ne nalazi se vani. Možete sjediti na stolici koja košta 10 000 eura ili samo 10 – ono što je bitno – možete li biti opušteni i u miru dok jednostavno sjedite na toj stolici? Ispunjenost i radost dolaze sa unutrašnjim otkrivanjem sopstvene cjelovitosti. Nikakav vanjski predmet, ostvareni cilj ili osoba nam to ne može dati.

Željeti više novca je hipnoza kojoj smo svi podlegli nekad u životu, i novac je tu samo simbol toga da nam nešto fali, da nismo još stigli, a to ‘stizanje’ se ne radi izvana, nego iznutra. A istina je da ste vi već stigli, da ste cjeloviti u ovom SAD trenutku. Um naravno zamišlja prošlost i budućnost, zamišlja da radi na sebi, da se poboljšava, unapređuje i sl. A kada samo zastanete da oslušnete cvrkut ptica ovdje i sada, kada se nasmijete sunčanom danu, kada osjetite ljubav za svog partnera, za svog psa, kada se smijete toliko da vam oči zasuze, kada nanjušite svježe skuhanu kafu- fali li vam nešto? Ništa, je l’ da? I onda momenat poslije – opet ego krene da sanja svoj san o nesavršenosti tražeći stalno nešto i nikako ne stižući na odredište.

Ovaj san o stizanju negdje je naravno laž ali se on opet i opet vraća i privlači nas, i umjesto što stalno hipnotizirano tražite nešto van, ja vas pozivam da se zaustavite, da stanete, da možda osjetite nelagodu, neudobnost i neke malo čupave emocije – dopustite da to sve izroni na površinu zajedno sa mislima koje su ih uzrokovale. Dopustite svojim tzv. ‘negativnim’ mislima i emocijama da postoje umjesto što stalno bježite od njih. Pogledajte ih kao djecu koja traže vašu pažnju. Byron Katie kaže preispitajte svoje stresne misli, upitajte sebe da li su one stvarno istinite, rasvijetlite ono što vas muči sa svih strana pa će svjetlo ljubavi da istopi svaku patnju u vama….<3

S ljubavlju,

Gordana

 

2 thoughts to “Na vrhu blještavog hotela”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *